Hvornår klipper man hæk

Bestem dig for hvornår, hvor meget og hvordan du vil klippe din hæk

Hvornår er det bedste tidspunkt at klippe hæk på? Det er der faktisk flere svar på. Her finder du fire måder at kan klippe din hæk på.

  • Klipning én gang om året
  • Klipning 2 gange om året
  • Klipning i sensommeren
  • Genopretning af en gammel hæk om vinteren

De gængse ”regler” for hækklipning er at give fuglene tid til at udklække deres unger og derfor klipper man som tommelfingerregel ikke hæk før starten af juli. Klipper man hækken før kan dette forstyrre eller ødelægge fuglereder. Tjek altid din hæk for reder inden du går i gang.

Hækklipningen uden for meget arbejde

Den flotte hæk med minimalt arbejde bliver klippet én gang om året i starten af juli. Det er et gammelt anseende at hækken skal klippes inden Sankt Hans. Venter man derimod til juli har man en flot hæk hele året uden den bliver for høj, bred eller får for tykke skud.

Hækklipning til en flot og skarp hæk

Der er intet som en flot nyklippet hæk. Måden du kan beholde dette udtryk i så lang tid som muligt er at klippe hækken i starten af juli og igen i august.

Det smarte ved at klippe to gange om året, er at der er mindre grenaffald, hvilket betyder at man i anden omgang kan lade de afskårne blade ligge og gøde hækken.

Biodiversitet og hækklipning

I løbet af foråret og sommeren er der liv i buskene. Fuglene bygger reder og ruger på deres æg. Insekterne nyder godt af skyggen, gemmestederne og blomsterne. Derfor er den bedste måde at styrke biodiversiteten på, er ved at vente med at beskære hækken til sidst i august. Beskæres hækken i efteråret kan hækken derimod tage skade af frosten, hvis den er nyklippet.

hæk

Ulempen ved at klippe hækken så sent på året, er at grene og skud er blevet så kraftige, at en almindelig hækkeklippe vil have svært ved at klare opgaven. Hvis du ønsker at klippe din hæk hvert år på denne måde, anbefaler vi at anskaffe sig en kraftigere hækkeklipper som Husqvarna 520IHD70.

Du kan også gemme dit grenaffald og lægge det til side et uforstyrret sted og lade pindsvinene bruge det til at gemme sig i.

Genoprethækken om vinteren

Om vinteren har hækken ingen blade på, og det er langt nemmere at se, hvad man laver. Derfor er en vinterklipning en optimal til at genoprette en ujævn hæk. Rør dog ikke hækken i efterårsmånederne eller det helt tidlige forår, hvor hækken er i dens vækstfaser. Dette kan resultere i frostskader på hækken.

Er der brug for større maskiner til genopretning af hækken? Det kan ske at hækken er vokset sig så tyk nogle steder at hækkeklipperen ikke klarer de tykke grene. Er der tale om et par enkelte store grene vil en almindelig grensav kunne klare opgaven, men hvis du støder på flere, kan vi klart anbefale den elektriske Grensav STIHL GTA 26.

Sådan klipper du din hæk

Klipning af hæk

Det er forholdsvist lige til at klippe hæk. Der findes dog et par gode ”know hows” der gør det til en lidt nemmere opgave.

Hvis du klipper din hæk oppefra og ned, vil afklippede grene kunne sætte sig fast i den uklippede hæk, og du vil  klippe de samme grene over igen. Det undgår du ved at klippe hækken nedefra og op.

Den flotte hæk med den lige top er ikke altid lige så nem, som den ser ud. Den kan tages på øjemål, men af en eller anden grund virker dette ikke lige så godt hver gang. – Særligt ikke når man har en lang hæk.

Det er derfor en sikker vinder at bruge en rettesnor. Vil du undgå at klippe i snoren kan du placere den 15-20 cm over hækken. Herefter skal du bare sikre dig at snoren er i vatter og løbende tjekke dit arbejde med en tommestok.

Hvor høj skal hækken være?

Den nemme hækhøjde er lige akkurat høj nok til at den der skal klippe hækken, kan klippe den uden stige. Den højde kan selvfølgelig variere, men en tommelfingerregel siger at en god størrelse hæk er 160-170 cm høj.

Hvis hækken skal være højere, kan vi klart anbefale en teleskop hækkeklipper. Her kan du behageligt klippe langt højere og undgå stigen. Det er nemlig ikke altid at underlaget omkring hækken er et sikkert underlag til en stige.

Hav de rigtige værktøjer ved hånden

Med det gode værktøj er det nemt at klippe hæk. En let og nem maskine er klart at forstrække, men ikke hvis det betyder en masse opladnings pauser. Har du en mindre hæk er en hækkeklipper på batteri at foretrække. Har du derimod en stor hæk der vil tage tid at komme igennem, kan det være at en hækkeklipper på benzin er bedre.

Har du brug for hjælp til at finde den rigtige hække klipper? Hos Ladning Maskinforretning står vores uddannede og kompetente medarbejdere alt tid klar til at hjælpe dig.

Vores bedste bud på hækkeklippere

Indkøbskurv